Tuesday, August 16, 2011

Musibah Melanda di Bulan Ramadhan

Jam 3.00 pagi, terkejut bila dikejutkan dengan  jeritan Mak dan Abah. Tanpa sedar, asap makin menebal dan        berkepul-kepul masuk dlm bilik. Masa tu, terus cari adik-adik untuk keluar rumah. Memang tak dapat dinafikan, susah sangat nak bernafas masa tu. Panas dan pedih mata sebab terkena asap. Cepat-cepat keluar dari rumah pastu capai air paip. Tak tahan bau gas kuat sangat-sangat.

#Adik sudah telefon Bomba, tapi Bomba datang sejam selepas itu, apa kes ni? (GERAM!!!)

Lampu pecah, dinding putih jadi hitam

Ada garisan Bomba dalam rumah

Telur dan beras terbakar
Bila pecah telur ni, isi dalamnya masak

Bahagian yang menjadi punca kebakaran
Minyak pun berlimpahan
Semuanya berbau gas

Periuk hangus


Dapur pecah, jubin pun pecah jugak

Lantai yang dipenuhi beras terbakar dan minyak 

Inilah tong gas yang menjadi punca kebakaran rumah

Alhamdulillah semua ahli keluarga selamat. Aku bersyukur sebab tak ada kejadian yang tak diingini berlaku. Aku redha kejadian ini ada hikmah di sebaliknya...

P/S : Diharapkan korang semua tutup gas selepas memasak kalau tak nak kejadian sebegini berlaku. Jangan buat dapur dekat dengan suis atau power point. Boleh jadi kebakaran besar tau.

P/S/S : Terima kasih kepada yang hantar SMS dan telefon. Terima kasih kawan-kawan

14 comments:

Kei Seichi said...

alhamdulillah sume selamat..bersabar la ye..

Halusinasi said...

baik^^

Ros Anisza said...

terkejut giler bila dapat tahu pasal rumah kak yana..harap akak sekeluarga bersabar ye...

Muhd Fadil said...

wuuuu~ nak gi umah yana ahad ni. comfirm datang!

Nay said...

SABAR ya , cik yana ..

mimi fatin said...

ya Allah tkut tgok... alhamdulillah slmt semua...

Cik Nurul Iqa said...

Alhamdulillah. syukur sangat bila semua selamat. setiap musibah tu ada hikmahnya. lagi lagi dalam bulan mulia ni. sabar k honey.

Syakir Rahman said...

harap dibnykkn bersabar k...ada la hikmah disebalknya...

kaizen said...

dugaan ni....

Halusinasi said...

Nisa : trima kasih Nisa...

Fadil : erkk, seyes ke?

Nay : baik!

Halusinasi said...

mimi : Alhamdulillah..hanya dapur yg byk kena baiki..

Tiqa : baik honey^^

Syakir & kaizen : yup, betul tu..Redha dgn apa yg berlaku..

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...

ohh mcm tu rupanya.. pnglaman ajar erti hidup.

SELAMAT BERPUASA

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Halusinasi said...

selamat berpuasa jugak^^

Fahmi Mahat said...

ramai datang rumah, yana?

sori, tp haritu mmg rasa family di BP perlu tahu ttg cerita ni. sbb dorang semua mmg close dgn yana, kan?

tak sangka pula yana benci fahmi sbb beritahu perkara ni , dan block dari FB.

semoga selamat
1) tamatkan belajar di USM dgn baik
2) tamatkan kisah dgn cikgu dari KL tu dengan baik
3) jadi insan yang lebih baik

TQ for everything. dan minta maaf atas semua yang tak best. i know i've fidgetted somewhere..

salam.

yang benar,
fahmimahat